학력사항
학위 | 내용 |
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박사 | 고려대학교 대학원 식품영양학 이학박사 |
석사 | 고려대학교 대학원 식품영양학 석사 |
학사 | 고려대학교 가정교육학 학사 |
주요경력
날짜 | 내용 |
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2008.3 ~ 2024 | 현재 신한대학교 바이오식품외식산업학과 학과장 교수 |
2004.3~ 2008.2 | 대전과학기술대학 식품과학계열 교수 |
2018 ~ 2024(현재) | 동두천시 어린이급식관리지원센터 센터장 |
2018.11 ~ 2024(현재) | 동두천시 위생팀 식품진흥기금 심의위원 |
2014.09 ~ 2024(현재) | 의정부시 위생과 식품진흥기금 심의위원 |
2016.10 ~ 2022 | 의정부시 소비자정책 심의위원 |
2016.03 ~ 2019 | 의정부시 1인창조기업/시니어비즈니스센터 심의위원 |
2017.04 ~ 2018.09 | 신한대학교 바이오 식품산업 R&D 연구위원 |
2017.03 ~ 2018 | 한국식품영양과학회 정회원 |
2004.03 ~ 2024(현재) | 한국조리학회 수석 부회장 |
2019.03 ~ 2020 | 한국외식산업학회 부회장 |
2019.03 ~ 2022 | 동아시아식생활학회 이사 |
2008.03 ~ 2024(현재) | 한국외식산업학회 부회장 |
2013 ~ 2014 | 한국교육과정 평가원 검정 교과서 심의위원 |
2009 ~ 2018 | 국가평생교육진흥원 평가인정 학습과목 평가위원 |
2012.03 ~ 2014.02 | 경기도 교육청 다문화교육 진흥위원회 위원 |
2011.11 ~ 2014.02 | 경기도 경기북부다문화교육센터 센터장 |
2014.03 ~ 2018.05 | 한국국제협력단(KOICA) 기술 면접위원 |
교수저서
날짜 | 내용 | 발표잡지/출판사 | 저자 |
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2009 | 조리원리 | 백산출판사 | 안선정외 2인 |
2005 | 푸드스타일링 | 교문사 | 안선정외 3인 |
2011 | 식품재료학 | 광문각 | 안선정외 5인 |
연구 및 프로젝트
연 구 제 목 | 게재학술지 | 저자수 | |||
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발행기관 | 학술지명 | 권/호 | 발행일 | ||
Quality Characteristics of Sprout Barley-Added Coffee with Different Manufacturing Methods | The Culinary Society of Korea |
Culinary Science & Hospitality Research(KCI) | 30/2 | 2024.02 | 1 |
Quality Characteristics of Sweet Sapphire Grape Added Coffee with Different Extraction Conditions | Food engineering progress |
Food Eng. Prog. (Scopus) |
27/3 | 2023.08 | 2 |
Quality Characteristics of Kimchi with Different Manufacturing Methods of Yulmu | Food engineering progress |
Food Eng. Prog. (Scopus) |
27/3 | 2023.08 | 2 |
Quality Characteristics and Antioxidant Activity of Blended Coffee with Different Extraction Methods | Food engineering progress |
Food Eng. Prog. (Scopus) |
27/2 | 2023.05 | 2 |
Antioxidant Activities and Quality Characteristics of Wet Noodle with Saffron | Food engineering progress |
Culinary Science & Hospitality Research(KCI) | 29/2 | 2023.02 | 1 |
건조 사과 분말 첨가량을 달리한 제조 커피의 품질 특성 | 한국외식산업학회 | 외식산업연구(KCI) | 18/3 | 2022.09 | 2 |
대체당 및 대체 겔화제를 이용한 젤리제조 최적화 연구 | 한국외식산업학회 | 외식산업연구(KCI) | 18/3 | 2022.09 | 2 |
A Study on the Quality Characteristics and Antioxidant Activities of Fruit and Vegetable Jellies Mixed with Boswellia | Food engineering progress |
Food Eng. Prog. (Scopus) |
26/3 | 2022.08 | 2 |
사과, 당근, 비트 혼합 주스의 첨가량을 달리한 젤리의 품질 특성 연구 | The Culinary Society of Korea |
Culinary Science & Hospitality Research(KCI) | 28/4 | 2022.04 | 2 |
A Study on the Quality Characteristics of Apple and Carrot Mixed Juice With Different Amounts of Beet | Food engineering progress |
Food Eng. Prog. (Scopus) |
26/1 | 2022.02 | 2 |
Effect of salted-fermented fish products and their alternatives on the volatile compound profiles of kimchi | Food engineering progress |
Food Eng. Prog. (Scopus) |
25/3 | 2021.08 | 2 |
샤프란을 첨가한 설기떡의 품질 특성 | The Culinary Society of Korea |
Culinary Science & Hospitality Research(KCI) | 27/10 | 2021.10 | 1 |
Quality Change in Salted Cabbage with Different Salinity and Salting Temperature | The Culinary Society of Korea |
Culinary Science & Hospitality Research(KCI) | 27/02 | 2021.02 | 1 |
The Effects of Attitude, Subjective Norm, and Behavioral Intention on Perceived Values in Traditional Marketplaces | Journal of Distribution Science | 유통과학연구 | 18/10 | 2020.10 | 2 |
A Comparative Study on the Dietary Habits and Nutrition Intake Tendency on the University Students in the Northern Gyeonggi Region by Their Majors | 한국조리학회지 | 한국조리학회 | 26/09 | 2020.09 | 1 |
A Study on the Effect of the Purchase Decision-Making Factors upon the Intention of Recommendation and the Intention of Use for Environmentally-Friendly Agricultural Products | 한국조리학회지 | 한국조리학회 | 26/02 | 2020.02 | 1 |
A Study on the Awareness on the Traditional Korean Foods and Their Consumption Behavior among Students from Multi-Cultural and Non-Multicultural Families in Northern Gyeonggi Region | 한국조리학회지 | 한국조리학회 | 25/02 | 2019.02 | 1 |
수도권 지역 영양사의 직무성과, 직무태도, 고객지향성 간의 관계연구 | The Culinary Society of Korea |
Culinary Science & Hospitality Research(KCI) | 25/06 | 2019.06 | 1 |
A Study on the Awareness on the Traditional Korean Foods and Their Consumption Behavior among Students from Multi-Cultural and Non-Multicultural Families in Northern Gyeonggi Region | The Culinary Society of Korea |
Culinary Science & Hospitality Research | 25/02 | 2019.02 | 1 |
A study on Consumption pattern and Sensory Evaluation of commercial Gochujang and Home Made Gochujang | The Culinary Society of Korea |
Culinary Science & Hospitality Research | 22/06 | 2018.09 | 1 |
HMR에 대한 선택속성 지각이 만족과 추천의도 및 재구매 의도에 미치는 영향 | 한국외식산업학회 | 한국외식산업학회지 | 14/02 | 2018.06 | 1 |
연 구 제 목 | 게재학술지 | 저자수 | |||
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발행기관 | 학술지명 | 권/호 | 발행일 | ||
An Analysis on the HMR Purchasing Behavior Based on the Life Style of the Customers of Convenience Stores | The Culinary Society of Korea |
Culinary Science & Hospitality Research(KCI) | 23(6) | 2017.09 | 1 |
대학생들의 가정간편식(HMR) 선택속성이 브랜드 이미지와 구매의도에 미치는 영향* | 한국외식산업학회 | 한국외식산업학회지 | 12/4 | 2017.06 | 1 |
경기지역 일부 대학생의 가당식품 섭취빈도에 따른 BMI, 식이섭취태도 및 영양소 섭취상태에 관한 연구 | 한국식품영양과학회 | 한국식품영양과학회지 (SCOUPUS) |
45/11 | 2016.11 | 2 |
A study of antioxidant and antibacterial activates of the extraction of Percaria hydropiper L. | The Culinary Society of Korea |
Culinary Science & Hospitality Research | 22/6 | 2016.09 | 3 |
두부 부패 미생물에 대한 여뀌 추출물의 항균활성과 저장성 연구 | 한국조리학회 | 한국조리학회지(KCI) | 22/3 | 2016.04 | 3 |
친환경 농산물 사용에 관한 영양사의 인식, 태도, 구매의도 및 추천의도의 영향관계 분석 | 한국외식산업학회 | 한국외식산업학회지(KCI) | 11/3 | 2015.09 | 2 |
학교급식에서 영양사의 친환경 농산물 사용에 대한 태도와 구매의사 결정요인에 대한 연구 | 한국조리학회 | 한국조리학회지 | 21/4 | 2015.08 | 1 |
수도권지역 영양사의 친환경 농산물 인식에 관한 연구 | 한국조리학회 | 한국조리학회지(KCI) | 20/4 | 2014.08 | 1 |
친환경 농산물 사용에 관한 영양사의 인지가 태도, 사용의도와 추천의도에 미치는 영향 | 한국외식산업학회 | 한국외식산업학회지(KCI) | 9/1 | 2014.12 | 1 |
초등학교 영양사의 감성지능이 직무만족과 조직몰입에 미치는 영향 | 한국조리학회 | 한국조리학회지(KCI) | 19/4 | 2013.09 | 1 |
수도권 일부지역 학교급식에서의 친환경 농산물 사용에 관한 연구 | 한국외식산업학회 | 한국외식산업학회지(KCI) | 8/1 | 2012.03 | 1 |
외국인들의 한국음식에 대한 적응도가 메뉴별 선호도에 미치는 영향에 관한 연구-다문화 거주인을 중심으로 - | 한국외식산업학회 | 한국외식산업학회지(KCI) | 7/2 | 2011.09 | 3 |
이태리 레스토랑의 실내공간과 음식서비스 품질에 대한 고객과 종사자의 인식차이 분석 | 한국조리학회 | 한국조리학회지(KCI) | 17/2 | 2011.03 | 3 |
이태리 레스토랑 종사자의 실내공간과 음식서비스 품질 평가 | 한국외식산업학회 | 한국외식산업학회지(KCI) | 6/2 | 2010 | 3 |
냉장 저장 중 사과슬라이스의 개별 페놀성분 함량과 제변화 | 한국식생활문화학회 | 한국식생활문화학회지 | 23/4 | 2008.08 | 1 |
재래식 된장과 시판된장의 관능적특성 및 소비실태 | 한국식생활문화학회 | 한국식생활문화학회지 | 22/5 | 2007.10 | 2 |
듀식방(고려대 규곤요람)고조리서의 분석적 연구 | 한국식생활문화학회 | 한국식생활문화학회지 | 2/5 | 2007.10 | 2 |
냉동저장 중 사과 슬라이스의 갈변에 미치는 갈변저해제의 효과 | 한국조리과학회 | 한국조리과학회지 | 21/1 | 2005.02 | 2 |
서울과 대전지역 주부의 지역 김치에 대한 인식과소비실태조사 | 한국조리학회 | 한국조리학회지 | 12/4 | 2006.12 | 1 |
수종 곡류 추출물의 효소적 갈변 억제효과 | 한국조리과학회 | 한국조리과학회지 | 13/4 | 1997.11 | 2 |
가열온도에 따른 당용액의 카라멜 생성물의 polyphenol oxidase에 대한 저해효과 | 한국식품영양과학회지 | 한국식품영양과학회지 | 30/6 | 1995.08 | 2 |
논문
논문명 |
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Quality Characteristics and Antioxidant Activity of Blended Coffee with Different Extraction Methods |
A Study on the Quality Characteristics of Apple and Carrot Mixed Juice With Different Amounts of Beet |
Effect of salted-fermented fish products and their alternatives on the volatile compound profiles of kimchi |
A Study on the Quality Characteristics and Antioxidant Activities of Fruit and Vegetable Jellies Mixed with Boswellia |
A Comparative Study on the Dietary Habits and Nutrition Intake Tendency onthe University Students in the Northern Gyeonggi Region by Their Majors |
A Study on the Effect of the Purchase Decision-Making Factors upon the Intention of Recommendation and the Intention of Use for Environmentally-Friendly Agricultural Products |
A Study on the Awareness on the Traditional Korean Foods and Their Consumption Behavior among Students from Multi-Cultural and Non-Multicultural Families in Northern Gyeonggi Region |
A Study on Consumption Pattern and Sensory Evaluation of Commercial Gochujang and Home Made Gochujang |
HMR에 대한 선택속성 지각이 만족과 추천의도 및 재구매 의도에 미치는 영향 |
A Study on the Body Mass Index (BMI), Dietary Intake Attitude and the Nutrient Intake Status According to Sugar-containing Food Intake Frequency of College Students in Gyeonggi-do |
The Effects of Attitude, Subjective Norm, and Behavioral Intention on Perceived Values in Traditional Marketplaces |
Effect of salted-fermented fish products and their alternatives on the volatile compound profiles of kimchi |
Quality Change in Salted Cabbage with Different Salinity and Salting Temperature |
샤프란을 첨가한 설기떡의 품질 특성 |
건조 사과 분말 첨가량을 달리한 제조 커피의 품질 특성 |
사과, 당근, 비트 혼합 주스의 첨가량을 달리한 젤리의 품질 특성 연구 |
대체당 및 대체 겔화제를 이용한 젤리제조 최적화 연구 |
수도권 지역 영양사의 직무성과, 직무태도, 고객지향성 간의 관계연구 |